Waren we eindelijk helemaal bijgekomen van de laatste economische crisis, dient een nieuwe crisis zich alweer aan. Waar de crisis in 2008 begon met een bankencrisis, is deze nieuwe crisis het gevolg van het coronavirus, ook wel Covid-19 genoemd. Kenners durven al voorzichtige voorspellingen te doen dat dit wel eens een grotere klap voor de economie kan zijn dan de vorige crisis. Wat betekent dit nu voor de huizenprijzen die de afgelopen jaren explosief stegen?
De huizenprijzen begin 2020
Laten we even een paar maanden teruggaan in de tijd, naar begin 2020 toen er nog geen vuiltje aan de lucht leek. De cijfers over het eerste kwartaal van 2020 zijn inmiddels bekend, landelijk stegen de prijzen in de periode januari tot maart met maar liefst 9,6% ten opzichte van een jaar eerder. Voor nieuwbouwhuizen was dit zelfs 14%.
In Amsterdam, waar de huizenprijzen al jaren ‘belachelijk’genoemd worden, steeg de gemiddelde prijs van een huis met 9,1% ten opzichte van een jaar eerder naar € 474.000. Dat is bijna €150.000 meer dan de gemiddelde verkoopprijs in het gehele land.
Dat betekent dus ook dat de hypotheken in Amsterdam gemiddeld genomen flink hoger zijn dan elders. En wist je trouwens dat het loont om niet alleen hypotheekaanbieders te vergelijken, maar ook de hypotheekshop waar je zaken mee doet? Het kan je flink geld besparen, een huis kopen is al duur genoeg!
Wat is de invloed van Covid-19 op de huizenprijzen in Amsterdam?
Het eerste kwartaal loopt tot en met maart, en toen was er dus al sprake van de coronacrisis. Deze begon in het zuiden van het land al begin maart, maar half maart werden de gevolgen in het hele land merkbaar. Je zou verwachten dat de laatste weken van het kwartaal dus niet de beste waren.
Het tegendeel is echter waar. In de laatste week van maart werden een een recordaantal hypotheekaanvragen verwerkt. Dit was voor een deel te wijten aan oversluiters, die nog snel van de lage rente wilden profiteren. Maar ook het aantal nieuwe hypotheken voor de aankoop van een woning steeg met 25% ten opzichte van een maand eerder.
De grote vraag is nu, waren dit de laatste stuiptrekkingen op de woningmarkt, en neemt de vraag en drukte nu af? Want dat zou betekenen dat de huizenprijzen zouden kunnen gaan dalen. Die zijn namelijk afhankelijk van vraag en aanbod, zo simpel werkt het economisch gezien.
Toch gaan huizenkopers ook nu nog steeds op pad. Alleen doen ze dat nu digitaal. En het aantal bezichtigingen per woning neemt ook wel af, zo is de ervaring inmiddels. Maar er is nog steeds sprake van een enorm tekort op de huizenmarkt, en al helemaal in Amsterdam. Dus hoewel de vraag wellicht iets afneemt, komt het aanbod nog lang niet in de buurt, in ieder geval niet op korte termijn.
Gaan de prijzen dalen of stijgen ze minder hard?
De grote vraag gaat zijn of de prijzen gaan dalen, of dat de stijging gewoon minder hard gaat de komende tijd. Kenners zijn het er blijkbaar ook niet over eens. ABN AMRO verwacht een daling, al is dat pas in 2021. Zij baseren dit vooral op de daling van inkomsten van mensen door de crisis, plus de onzekerheid die dit met zich meebrengt.
Rabobank is het hier niet mee eens en ziet alleen de stijging van de prijzen stagneren. Zij zien alleen nog geen daling voor zich in de komende periode. Dat komt omdat de rente weliswaar licht stijgt maar nog steeds laag blijft, en er nog steeds krapte is op de woningmarkt.
Al met al is er geen directe reden om nu geen nieuw huis te gaan kopen. Al krijgt ABN AMRO gelijk, de verwachting is ook hier niet dat de daling zo enorm zal zijn dat het loont om daar op te gaan wachten. Maar, niemand heeft een glazen bol dus het blijft gissen en gokken.