Je wil liever direct helder hebben waar je aan toe bent als je door een ongeluk of door een valpartij waarbij iemand anders het probleem was letselschade hebt opgelopen. Dit noemen we een schadevergoeding en de bedragen kunnen flink oplopen. Weten waar je aan toe bent? In deze blog vertellen we jou meer over de feiten en de fabels rondom schadevergoeding bij letselschade.

Fabel: de hoogte van een schadevergoeding kan online berekend worden

Dit is dus niet waar. Je kan namelijk niet direct weten hoeveel schadevergoeding jij kunt verwachten. Dat komt omdat elke situatie anders is. Er is geen standaardtarief voor het vergoeden van letselschade. Er moet door een specialist, bijvoorbeeld Stipt letselschade, worden gekeken naar de verwondingen en hoe goed je bent hersteld van deze vergoedingen. Uiteindelijk wordt er gekeken naar een medische eindsituatie. Tot aan dit eindpunt heb je schade en kan er blijvend letsel blijven. Hierdoor kan het bedrijf oplopen of zelfs doorlopen.

Feit: mantelzorg mag vergoed worden

Uiteraard helpen jouw vrienden en familie je moet liefde. Maar het kost wel tijd en geld. Denk bijvoorbeeld aan het overnemen van huishoudelijke taken, rijden en brengen naar afspraken in het ziekenhuis of bij een dokter, oppassen op de kinderen, honden die uitgelaten moeten worden en ga zo maar door. Voor dit alles had je ook iemand kunnen inhuren. Ook dan waren deze kosten te vergoeden.

Meer weten over het schenken van geld aan een mantelzorger? Je leest het hier!

Feit: de jurist of advocaat moet kennis hebben van jouw financiële situatie

Ook dit is dus een feit. Hoewel je het wellicht niet prettig vindt voelen dat een jurist of advocaat kennis heeft van hoe jij jouw bankzaken op orde hebt. Maar het is wel belangrijk. Het kan namelijk zijn dat jij een hoog bedrag krijgt straks. Dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld toeslagen die je krijgt, denk aan huur- of zorgtoeslag. Maar ook als je vermogen boven een hoge grens uitkomt kan het zijn dat je meer belasting moet gaan betalen.

Fabel: van een schadevergoeding word je rijk

Als je recht hebt op een schadevergoeding na aanleiding van letselschade of bijvoorbeeld recht hebt op smartengeld dan betekent dit vaak niet dat je heel erg rijk wordt. Een schadevergoeding wordt gezien als compensatie die je krijgt na aanleiding van een ongeluk. Om dat je dit niet zelf hebt veroorzaakt mag je verhalen op de tegenpartij. Je hebt dan ook recht op smartengeld, bijvoorbeeld omdat je een tijd lang was beperkt in je doen en laten. Dit bedrag komt bovenop de vergoeding. Hoewel in onze buurlanden de vergoedingen hoger liggen dan in Nederland word je er ook daar niet rijk van. Nu kan je er wel vanuit gaan dat een jurist of advocaat zich wel altijd inzet om het maximale eruit te halen.

Feit: je mag rente vragen

Klopt! En sterker nog, dit is wettelijk vastgesteld. Het kan namelijk even duren voordat je het geld op jouw rekening krijgt. Pas als de verzekeraar het heeft erkend. Daarom kun je rente berekenen over de tijd dat je het geld nog niet hebt ontvangen.

0 Shares:
You May Also Like