De huizen zijn er duur en parkeren kost een klein vermogen: Amsterdam is een dure stad. Maar hoe zit het eigenlijk met de belastingen die je in de hoofdstad betaalt? Wij zochten het uit!
Landelijke belastingen
In Nederland betalen we verschillende soorten belasting, bijvoorbeeld over je inkomen en vermogen. Deze belastingen gelden voor iedere Nederlander én we klagen hier graag over:
- Inkomstenbelasting (o.a. over loon, inkomsten uit eigen onderneming of vennootschap en dividenden)
- Vermogensbelasting
- Erf- en schenkbelasting
Daarnaast betaal je in sommige gevallen kansspelbelasting, maar in de meeste situaties betaalt de aanbieder van kansspelen deze.
Naast bovengenoemde directe belastingen, betaal je ook aardig wat indirecte belastingen. De meest bekende indirecte belastingen zijn de BTW (omzetbelasting) en accijns. Maar ook belasting voor bankzaken en verzekeringen (bank- en assurantiebelasting), overdrachtsbelasting, verhuurdersheffing, invoer- en uitvoerbelasting, en milieubelasting betaal je indirect.
Sommige producten en diensten zijn dus meerdere keren belast. Voor producten waar accijns voor geldt, zoals brandstof, sigaretten en alcohol, betaal je naast accijns ook BTW.
Om je een idee te geven: de kosten voor benzine bestaan voor 35% uit kosten voor de brandstof (productie, vervoer, opslag), 39% uit accijns en 17% BTW. Wat er overblijft is marge, dat is gemiddeld 9%. Stuntprijzen gaan dus uit de marge van de pomphouder, wellicht in samenspraak met de leverancier. En 56% van de prijs gaat de staatskas in.
Het verklaart ook meteen waarom tanken in België en Duitsland goedkoper en dus populair is, maar daar heb je als Amsterdammer weinig aan.
Belasting over motorvoertuigen
Wanneer je een auto of motor hebt, betaal je hier ook belasting voor. De motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting) betaal je voor elke auto die op jouw naam staat. Maar ook bij de aanschaf van een voertuig betaal je, naast BTW, belasting. Deze geldt voor particulieren en heet belastingen op personenauto’s motorrijwielen (BPM).
Dit maakt dat auto’s in Nederland in aanschaf vaak duurder zijn dan in andere landen, zelfs dichtbij zoals België en Duitsland.
Gemeentelijke belastingen
Naast de landelijke belastingen, heffen de gemeentes in Nederland ook een aantal belastingen. De hoogte van deze belastingen verschilt per gemeente, ze worden ook elk jaar verhoogd (soms flink) en het zal geen verrassing zijn dat die in Amsterdam hoog zijn.
De gemeentelijke belastingen bestaan uit:
- Afvalstoffenheffing,
- rioolheffing,
- waterschapsbelasting,
- onroerende zaken belasting (OZB).
De OZB bestaat uit een twee delen en geldt voor woningen. Er wordt vaak gedacht dat deze alleen betaald wordt door huiseigenaren, maar dat klopt dus niet. Er is namelijk OZB voor eigenaren en gebruikers. Voor een huurwoning betaalt dus de eigenaar van het pand een deel, en de bewoner/huurder een deel.
Heb je een koopwoning? Dan betaal je beide delen. De hoogte van de OZB is afhankelijk van de waarde van je woning. Deze wordt elk jaar opnieuw bepaald en ligt vaak onder de daadwerkelijke waarde die je zou krijgen als je je woning op dat moment zou verkopen. Toch kloppen de waardes niet altijd en zijn er genoeg mensen die hier jaarlijks bezwaar tegen maken. Met succes, zodat ze uiteindelijk minder onroerende zaken belasting hoeven te betalen.