Amsterdam is verreweg de meest gewilde woonplaats van Nederland. Of dat een verrassing te noemen is? Niet bepaald. Zo’n 35 jaar geleden zong Danny de Munk al dat je “hier alles hebt wat je hartje bekoort”. Omdat veel mensen in Amsterdam willen komen wonen is het nogal lastig om een goede woning tegen de juiste prijs op de kop te tikken. Deze vijf tips helpen je bij het vinden van een goede huurwoning in de hoofdstad.
Tip 1: Vrije sector of sociale huurwoning? Wees er vroeg bij!
Begin op tijd met zoeken. Of je nu een sociale huurwoning zoekt of daar niet voor in aanmerking komt (en dus op pad moet gaan in de vrije sector), je kunt er maar beter vroeg bij zijn. Om überhaupt kans te maken op een sociale huurwoning in Amsterdam mag het verzamelinkomen niet hoger zijn dan €39.055 per jaar.
De maximale huurprijs voor een sociale huurwoning is vastgesteld op €737,14 per maand in 2020. Dit is een stuk lager dan woningen in de vrije sector maar je moet dan ook wel rekening houden met een wachttijd die kan oplopen van drie tot zelfs tien jaar. Je op tijd inschrijven voor een sociale huurwoning maar ook vroeg op zoek gaan in de vrije sector is erg belangrijk.
Heb je een woning bemachtigd? Vergeet dat niet een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je de waarde van je huisraad tegen bijvoorbeeld brand en / of diefstal. Hoe veilig je buurt ook is, we raden je ten allen tijde aan een verzekering af te sluiten zodra je je nieuwe woning betrekt.
Tip 2: Locatie, locatie, locatie
Het lijkt logisch maar je vergist je erin hoeveel mensen niet genoeg rekening houden met de ligging van hun woning voordat ze het huurcontract tekenen. Natuurlijk is het centrum erg aantrekkelijk, maar zodra je een auto hebt komt daar natuurlijk het befaamde parkeerprobleem bij kijken.
Match je verwachtingen met de locatie. Werk je buiten de stad? Houd dan rekening met het drukke verkeer of zoek een woning net buiten het centrum en dichter bij de ring. Als je eenmaal een geschikte buurt gevonden hebt, kijk dan ook eens naar de veiligheid in die buurt. De gemeente Amsterdam heeft de veiligheid in kaart gebracht met een veiligheidsindex, zo kun je precies zien hoe veilig de buurt is waar jouw droomhuis staat.
Tip 3: Hoeveel ruimte heb je echt nodig?
Hoe groter de woning, hoe meer je betaalt. Bij het kiezen van jouw nieuwe thuis raden we je dan ook aan om eens goed na te gaan hoe groot je woning moet zijn. Houdt hierbij ook rekening met toekomstplannen. Nu je weet hoe lastig het is om een woning te vinden wil je er natuurlijk ook even blijven zitten.
Passen al je huidige bezittingen in het huis van je dromen? Het zou zonde zijn wanneer je extra opslagruimte zou moeten huren om bijvoorbeeld je kunstcollectie of speelgoedtreintjes onder te brengen.
Tip 4: Doe je huiswerk
Waar de woningnood hoog is zijn er natuurlijk ook veel makelaars te vinden. Zorg ervoor dat je een betrouwbare makelaar in de arm neemt en gebruik daarnaast je eigen netwerk om jouw zoektocht te vergemakkelijken.
Er circuleren nogal wat duistere personen met aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn. Door je van te voren goed te verdiepen in de woningmarkt en de verschillende buurten, vis je met een handomdraai de bonafide aanbiedingen er zo uit.
Als je eenmaal een betrouwbare makelaar hebt gevonden zorg dan ook dat je gelijk klaar bent om het huurcontract (na een goede controle) te tekenen. Zorg dat je de benodigde documenten zoals arbeidscontract en loonstrook altijd bij de hand hebt en direct tot actie kan overgaan.
Tip 5: Neem geen overhaaste beslissingen
Je wilt je nieuwe woning natuurlijk zo snel mogelijk vinden en het liefst morgen al intrekken. Hoewel je snel moet zijn met het maken van de definitieve keuze adviseren we je wel om te dubbelchecken of de woning aan al je wensen voldoet. Vraag bijvoorbeeld ook naar de vaste lasten zoals gas, water, licht en controleer je huurcontract meerdere malen.
Als alles in orde blijkt teken je het huurcontract en verhuis je zo snel mogelijk naar je nieuwe woning in deze prachtige stad!