Toen ik als Social Media Intern begon bij KLM, kreeg ik een rondleiding op Schiphol, officieel Amsterdam Airport Schiphol. Nou hield ik als bezoeker al van deze bruisende plek, maar na deze rondleiding ben ik echt lyrisch over ons beroemde vliegveld. Er ging een wereld voor me open. Letterlijk. Niet gek want er ligt een hele wereld achter verborgen, en ook onder. Er is zoveel meer dan de incheckbalie, douane, oneindige winkels en gates. Dit zijn de 10 weetjes die op mij de meeste indruk maakten.

  1. Zeg eens (gate) Aaa

Is het je opgevallen dat op Schiphol de gates B tot en met H staan aangegeven, maar dat A nergens te vinden is? Gate A bestaat niet en dat heeft een reden. Ooit was er namelijk wel een gate A, maar tijdens het omroepen in het Engels verwarden veel passagiers ‘A’ met ‘E’, waardoor er nogal wat vluchten werden gemist. Met de toekomstige uitbreiding van Schiphol maakt ook gate A zijn come back. Dit keer omgeroepen als ‘gate Alfa’, om verwarring te voorkomen.

  1. Luid en duidelijk, het omroepsysteem Schiphol

Erger jij je ook zo aan het onverstaanbare krakerige geblèr uit de luidsprekers van verschillende omroepsystemen in binnen- en buitenland? Heb je ooit op een vliegveld in Spanje gezeten? Onverstaanbaar, in alle talen. Terwijl ik Spaans spreek. Of breng een ochtend op Centraal Station Amsterdam door en probeer maar eens te begrijpen wat er wordt omgeroepen. Voor je het weet zit je in de verkeerde trein naar de verkeerde bestemming. Dát. Wil. Je. Niet. En al helemaal niet als het gaat om vliegbestemmingen. Het omroepsysteem van Schiphol is dan ook uniek. Het is luid en duidelijk. De gegeven informatie wordt helder herhaald en vertaald in verschillende talen en is begrijpelijk voor internationale en nationale gasten. Wat mij betreft een grote pré!

  1. Met je neus in de boeken in de Schiphol Library

Schiphol is de eerste luchthaven ter wereld met een bibliotheek: de Airport Library. Je vindt de ‘bieb’ in de vertrekhal voor intercontinentale vluchten. Passagiers die lange tijd moeten wachten op hun (volgende) vlucht kunnen hier kiezen uit zo’n 1250 boeken, in 30 verschillende talen. Wie een beetje z’n best doet, een paar uurtjes heeft en een geschikt boek uitkiest, kan zichzelf even helemaal verliezen op een van de fijne leesstoelen. Een nadeel: de bieb leent geen boeken uit.

  1. Start, stop of een pit stop

Misschien weet jij het al, maar voor mij is het nieuw. Wist je dat Schiphol jaarlijks rond de 60 miljoen passagiers verwelkomt? Daarvan vervoert KLM er 30 miljoen. Wauw! Logisch eigenlijk als je weet dat KLM op zo’n 601 bestemmingen vliegt. Dat is inclusief verbindingen. En die verbindingen zijn vooral belangrijk voor Schiphol. Ons beroemde vliegveld is namelijk een hub. Een hub? Een tussenstop waar passagiers overstappen op een vlucht naar hun eindbestemming.

  1. Behold, a mini museum!

Wie niet de tijd had om het Rijksmuseum in Amsterdam te bezoeken, kan zijn hart op Schiphol nog even ophalen. Op het vliegveld, op de Holland Boulevard tussen de E- en F-pier, staat namelijk een dependance van het beroemde Nederlandse museum. Als je via Schiphol reist, kan je hier gratis kennismaken met het Culturele erfgoed. Schilderijen van bijvoorbeeld Rembrandt, Jacob van Ruisdael en Ferdinand Bol zijn hier te bewonderen. Met mijn studentenbudget is dit de ideale en goedkoopste manier om toch de nodige nationale cultuur te snuiven! Kleine kanttekening: op dit moment wordt het Rijksmuseum verbouwd en zal het deze zomer weer open gaan.

  1. Zennnnnn in de stilteruimte

Reizen staat in de top 10 van stressvolle ervaringen. Ik begrijp dat wel. Hoe vaak je ook op pad gaat, het blijft spannend. Paspoort kwijt, te laat, komen, dat soort zaken. En omdat je niet alles kan wegredeneren, is het soms fijn om wat meer mindful met deze dingen om te gaan. Schiphol snapt dat! Ons vliegveld heeft zelfs een speciale meditatieruimte, waar passagiers kunnen mediteren, bidden of gewoon even kunnen rusten. Je vindt deze ontspannende ruimte bij de F-pier.

  1. Run Forrest, run!

Velen hebben het weleens meegemaakt. Lord knows I have. Je bent nèt op tijd ingecheckt en vervolgt je weg naar de gate met lichte paniek. Want ga je het wel redden? Om de paniek enigszins te temperen, of aan te wakkeren, lees je op de wegbewijzering naar de gate het aantal loop-minuten tot de gate. Handig, want je kunt precies berekenen hoeveel tijd je hebt voor shoppen, luchtjes spuiten, chocolade inslaan en een lekker broodje met koffie. Reken wel goed, want je wilt niet met het zweet op je rug als laatste in het vliegtuig aankomen!

  1. Hey baby, care for a drink?

Dit weetje vond ik toch de liefste. Op Schiphol is er een baby lounge voor gezinnetjes met pasgeboren baby’s! Moeders die gesteld zijn op hun privacy of rust, kunnen hier hun hummeltje borstvoeding geven. In de ruimte hangen gordijntjes waarmee je jezelf en je baby even kunt afschermen. En er zijn wiegjes en kinderbedjes voor kleintjes die toe zijn aan een dutje. Toen wij de rondleiding kregen, lag er een volwassene dame in een van de bedjes te slapen. Grappig gezicht, maar niet de bedoeling!

  1. De wondere (ondergrondse)wereld van de koffer

Ik dacht dat wij als passagiers aardig wat kilometers aflegden op Schiphol. Maar onze koffer wint met vlag en wimpel. Die legt namelijk gemiddeld 20 km af op Schiphol. Onder de grond bevindt zich een bagagekelder nog groter dan Schiphol zelf. Dít is echt geweldig! Er is een hele wereld onder onze voeten waar koffers uit alle landen elkaar vluchtig ontmoeten voordat ze doorgaan naar hun eindbestemming.

  1. Bier en swipen in de Holland Heineken bar

Biertje? Dat kan op Schiphol aan de Holland Heineken bar. Om het bekende Nederlandse bier is een heel entertainmentsysteem gebouwd. Daar kan ik natuurlijk alles over vertellen, maar dit moet je echt zelf ervaren. Tip van de sluier? Via de bar kun je, heel ‘2017’, met bierviltjes berichtjes swipen naar de persoon tegenover je. Die moet dan wel zelf ook een gouden rakker drinken natuurlijk. Cheers!

0 Shares:
You May Also Like